Sok pomidorowy – przez jednych uwielbianych, a przez innych znienawidzony. Smak i konsystencja soku pomidorowego są dość specyficzne, dlatego nie każdemu przypadają w gusta. W rzeczywiści warto się do niego przekonać. Pomimo niskiej wartości kalorycznej, skrywa w sonie bardzo wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Przestawiamy, dlaczego nie warto zwlekać i zacząć pić sok pomidorowy.
Sok pomidorowy a korzyści zdrowotne
Sok pomidorowy zaliczany jest do grupy niskokalorycznych przekąsek, które charakteryzują się umiejętnością szybkiego zaspokojenia głodu i dostarczaniem do organizmu wielu substancji odżywczych. Zaletą soku pomidorowego jest jego ogólnodostępność, dlatego z powodzeniem można kupić go w niemalże każdym sklepie spożywczym.
Atutem soku pomidorowego jest obecność bardzo wielu składników odżywczych. Wśród zawartych substancji znajduje się w nim m.in. likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz. Likopen wykazuje działanie przeciwzapalne, skutecznie zwalcza wolne rodniki, a dodatkowo zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób serca i nowotworów. Sok pomidorowy to świetne źródło potasu i witamin: C, K, A.
Ze względu na niską zawartość kalorii i tłuszczów, Sok pomidorowy jest rekomendowany dla osób na diecie odchudzającej. Ponadto zawiera bardzo małą ilość cukru. Sok pomidorowy stanowi świetną alternatywę dla wszystkich niezdrowych przekąsek.
Na co pomaga sok pomidorowy?
Włączenie soku pomidorowego do swojej codziennej diety jest znakomitym posunięciem umożliwiającym utrzymanie organizmu w zdrowiu. Regularne picie soku pomidorowego rzutuje na następujące aspekty:
- Obniżenie ciśnienia krwi – zawarte w soku pomidorowym związki (m.in. likopen) umożliwiają obniżenie ciśnienia krwi. Rekomendowane jest regularne picie soku z uwagi na pozytywny wpływ na wartość ciśnienia krwi.
- Profilaktykę chorób serca – w soku pomidorowym znajduje się wiele potasu, który jest niezbędny dla zdrowego serca. Jednocześnie sok pomidorowy sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
- Poprawę przemiany materii – obecność błonnika w soku pomidorowym umożliwia przyspieszenie tempa przemiany materii.
- Lepsze funkcjonowania układu immunologicznego – antyoksydanty w soku pomidorowym pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego, dlatego zapewniają większą ochronę przed chorobami.
- Szybszą utratę wagi – sok pomidorowy cechuje się zawartością małej ilości kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego jest polecany dla osób w trakcie diety odchudzającej.
- Łagodzenie stanów zapalnych – likopen wykazuje właściwości przeciwzapalne, dlatego sok pomidorowy przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych rozwijających się w organizmie.
Sok pomidorowy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego po jego spożyciu nie są odnotowywane wzrostu poziomu cukru we krwi. Jednocześnie zmniejsza ryzyko odczuwania głodu, a także sprawia, że spożywane są mniejsze porcje jedzenia.
Co daje codzienne picie soku pomidorowego?
Codzienna dieta powinna być złożona ze zróżnicowanych i zdrowych pokarmów, dlatego wszystko przemawia za tym, aby w swoim jadłospisie znaleźć miejsce dla soku pomidorowego. Stanowi jedną z rekomendowanych porcji warzyw. Może być spożywany jako II śniadanie czy podwieczorek. Ewentualnie można go pić, gdy wzmaga się uczucie głodu pomiędzy posiłkami. Włączenie do diety soku pomidorowego umożliwi obniżenie ciśnienia krwi, usprawni trawienie, a także zmniejszy podatność na zachorowania sezonowe. Dodatkowo dostrzegalna będzie poprawa stanu skóry. Jest to także świetne postępowanie w celu zmniejszenia podatności na choroby serca.