Schudnąć bez efektu jo-jo: czym jest dieta ubogoenergetyczna?

dieta ubogoenergetyczna

Podstawowa zasada dla tych, którzy walczą z otyłością, jest bardzo prosta: spożywaj mniej energii, niż zużywasz. Proces ten nazywany jest deficytem energetycznym. Nie ma w nim nic złego, ale pod warunkiem, że przestrzegana jest dieta ubogoenergetyczna? Na czym polega? Kiedy się ją stosuje? Co wolno, a czego nie wolno jeść? Sprawdź!

Co to jest dieta ubogoenergetyczna?

W diecie ubogoenergetycznej chodzi o zachowanie takich zasad prawidłowego żywienia, które pozwolą w zdrowy sposób schudnąć. Redukcja masy ciała odbywa się stopniowo, by uniknąć efektu jo-jo, czyli ponownego przybrania na wadze.

Podstawą tej diety jest ujemny bilans energetyczny. Chodzi o stopniowe ograniczanie energii dostarczanej z pożywieniem przy jednoczesnym zachowaniu dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego. Dlatego wartość energetyczną tej diety powinno ustalać się indywidualnie, w zależności od wieku, płci, wagi oraz motywacji i predyspozycji pacjenta.

Kto powinien przejść na dietę ubogoenergetyczną?

Ten rodzaj diety przeznaczony jest głównie dla osób otyłych i z dużą nadwagą. Niekiedy zaleca się ją również na początku rekonwalescencji po przebytej chorobie.

Jej głównym celem jest stopniowe zrzucanie zbędnych kilogramów i ograniczanie uczucia głodu. Spadek masy ciała odbywa się powoli, żeby organizm lepiej przystosował się do zmian. Za optymalną redukcję uważa się zrzucenie od 0,5 do 1 kg w ciągu tygodnia.

Na czym polega dieta z deficytem energetycznym?

Podstawą tej diety jest ograniczenie energii, która pochodzi głównie z tłuszczów i węglowodanów. Zaleca się spożycie nie więcej niż 40 g tłuszczu i mniej więcej 100 g węglowodanów na dobę. Należy w niej ograniczyć lub wykluczyć łatwo przyswajalne cukry. Natomiast podaż białka powinna być uzależniona od wieku i płci, jednak nie może być mniejsza niż 1 g białka na 1 kg masy ciała.

W diecie ubogoenergetycznej liczy się także zachowanie równowagi cholesterolowej oraz odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. Do organizmu muszą też być dostarczane witaminy i składniki mineralne, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie wielu procesów fizjologicznych.

Co można jeść, a czego nie na diecie redukującej energię?

Produkty dozwolone na tej diecie to przede wszystkim:

  • nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • chude mięso i wędliny;
  • wszystkie warzywa oprócz strączkowych, ale nie więcej niż 500 g na dobę;
  • owoce, które nie zawierają dużo cukru, ale maksymalnie 300 g na dobę;
  • woda mineralna, herbata, naturalne soki i niesłodzone napoje (do 2 litrów dziennie).

Z diety, która skupia się na redukcji energii, należy wykluczyć:

  • cukry proste;
  • słodycze;
  • warzywa strączkowe i ziemniaki;
  • alkohol;
  • owoce z dużą ilością cukrów: banany, winogrona, czereśnie, morele, gruszki;
  • suszone owoce i orzechy;
  • słone przekąski;
  • białe pieczywo, kasze i makarony;
  • oleje roślinne.

Potrawy powinny być przygotowywane z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Najlepiej pieczone lub gotowane na parze.

Ta dieta przynosi widoczne efekty stopniowo, ale w bardzo zdrowy sposób i pozwala schudnąć bez efektu jo-jo.