Pomoc w walce o zdrowe jelita czyli co zawiera błonnik

Błonnik pokarmowy jest substancja pochodzenia roślinnego, którą nasz organizm nie trawi ani nie wchłania, jedna ma wiele bardzo pozytywnych właściwości dla całego układu pokarmowego. Sam błonnik  dzieli się na nierozpuszczalny i rozpuszczalny, ten pierwszy powoduje uczucie sytości jak również, opóźnia moment opuszczania żołądka przez pokarm. Błonnik rozpuszczalny oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Światowa Organizacja Zdrowia zalec, aby spożywać około 20-40 gramów błonnika dziennie. Błonnik jest bardzo ważny, dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Skutki uboczne i przeciwskazania

Jak każdy składnik – tak samo błonnik – w przypadku jego nadmiernego spożycia jak i niedoboru wpływa niekorzystnie na masz układ pokarmowy, powodując problemy jelitowe. Nadmiernie jego spożycie blokuje wchłanianie różnych witamin i minerałów przez jelita. Należy również pamiętać, że przyjmowanie samego błonnika bez dostarczania organizmowi wystarczającej ilość wody może spotęgować problem zaparć. Kobiety zażywające antykoncepcję hormonalną w postaci tabletek, powinny kontrolować spożycie błonnika, ponieważ wpływa on na ich skuteczność.

Produkty bogate w błonnik

Produkty zawierające błonnik są ogólnie dostępnymi produktami, więc nie ma problemu, żeby dobrze zbilansować swoją dietę i dostarczyć sobie tego cennego składnika. Błonnik znajdziemy miedzy innymi w:

  • orzechach,
  • kaszach,
  • otrębach,
  • pieczywie razowym i pełnoziarnistym,
  • owocach (np. pomarańcze, jabłka, cytryny, grapefruity
  • len

Jest pewna grupa produktów, która zawiera więcej błonnika niż wyżej wymienione produkty, zaliczamy do niej:

  • płatki żytnie,
  • ziarna słonecznika,
  • pestki dyni,
  • suszone morele,
  • suszone figi,
  • suszone śliwki,
  • kurkuma,
  • mąka z pełnego przemiału.

Zdrowotne właściwości błonnika

Poza znanymi prozdrowotnymi właściwościami błonnika warto nadmienić, że dzięki spożywaniu produktów bogatych w jego obecność, możliwe jest znaczne obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, jak również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Co więcej, błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega powstawaniu miażdżycy jak również minimalizuje ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy. Błonnik wspaniale oczyszcza organizm. 

Warto nadmienić, że stosowanie diety bogatej w błonniki może u niektórych osób prowadzić do wystąpienia nowotwora wątroby, dlatego tak ważne i wskazane jest, że jeśli radykalnie zmieniamy swoją dietę, aby kontrolować swoje wyniki badań i konsultować je z lekarzem pierwszego kontaktu.