Czy gotowanie jajka na miękko jest trudne?

gotowanie jajek

Pyszne, zdrowe, doskonale nadające się zarówno na śniadanie jak i kolację jajko na miękko. To temat, który nurtuje nie jedną osobę, która chciała by pozwolić sobie na smaczne danie, jednak dotychczasowe próby przygotowania jajka, kończyły się fiaskiem. Czas i technika przygotowania, ma w tym przypadku ogromne znaczenie, dlatego podpowiadamy, jak ugotować idealne jajko na miękko. 

Gotowanie jajka na miękko. Dlaczego warto spożywać tak przygotowane jajko?

Gotowanie jajka na miękko z pewnością wielu osobą kojarzy się e smacznym śniadaniem. Po za smakiem, tak przygotowane jajko kurze, jest doskonałym produktem uzupełniającym kwasy nasycone, witaminy z grupy B oraz A, D, E, K. To jednak nie wszystkie zalety. Gotowanie jajka na miękko ułatwia usunięcie toksyn z organizmu, poprawia wzrok i stan skóry, przyspiesza metabolizm i co najważniejsze, doskonale nasyca, dlatego po spożyciu jajka, nie czuć głodu nawet przez kilka godzin.

Gotowanie jajka na miękko. O czym pamiętać przygotowując zdrowy posiłek?

Co trudnego jest w ugotowaniu jajka? Niby nic, jednak gdy przyjrzymy się temu bliżej może okazać się, że popełnimy szereg błędów, które mogą mieć wpływ na jakość i smak posiłku. Jak zatem wygląda prawidłowe gotowanie jajka na miękko?

Istnieją dwa sprawdzone sposoby, na przygotowanie jajek na miękko. Pierwszym z nich, jest gotowanie jaja w zimnej wodzie. W tym celu, wystarczy włożyć do garnka jajka, a następnie zalać je zimną wodą w taki sposób, aby były one pod powierzchnią wody. Wodę należy doprowadzić do wrzenia,  i rozpocząć odliczanie czasu ich gotowania. Drugim, nieco bardziej ryzykowanym rozwiązaniem jest gotowanie jajek we wrzątku. W tym przypadku nie tylko należy zachować ostrożność aby nie doprowadzić do oparzenia, ale przede wszystkim, zwiększa się ryzyko pęknięcia jajka. Aby tego uniknąć, warto przed gotowaniem, wyciągnąć produkt z lodówki i zaczekać, aż osiągnie ono temperaturę pokojową.

Czas ma znaczenie!

Nie da się przygotować idealnego jajka na miękko, bez znajomości czasu jego gotowania. Brak tej wiedzy może sprawić, że jajko będzie surowe w środku, lub ugotuje się na twardo. Jak zatem gotować jajko? Wszystko zależy od upodobania! Optymalnym czasem na przygotowanie jajka jest gotowanie go około 3,5 – do 5 minut. Skąd taka różnica? Wynika ona z poziomu stężenia żółtka kurzego. Dla miłośników płynnego żółtka, zleca się gotować jajko przez najkrótszy czas, czyli 3,5 minuty. Po 4 minutach, jajko jest na obrzeżach żółtka ścięte, a w środku płynne, natomiast po 5 minutach, jest ono na wpół ugotowane. Aby uniknąć dalszego gotowania, należy umieścić gotowe jajka w zimnej wodzie, która zahamuje dalsze przygotowania. A co z solą? Czy jest ona niezbędna do gotowania jajek?

Ile kucharzy, tyle zdań na temat użycia soli do gotowania jajek. Niektórzy twierdzą, że używa się jej tylko po to, aby łatwiej obrać jajko ze skorupki. W praktyce nie ma to za dużej różnicy, jednak nieposolona woda zawiera cenne składniki odżywcze, które doskonale nadają się do odlewania kwiatów doniczkowych. Jest to naturalny nawóz, zawierający ogromną ilość wapnia.

Gotowanie jajka na miękko na diecie. Czy to dobre rozwiązanie?

Ugotowane na miękko jajko jest niskokaloryczne. Ważące 60g jajko, zawiera około 85 kcal, dlatego jest świetnym dodatkiem do diety. Polecane jest osobą, które nie są na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz tym, którzy nie mają żadnych medycznych przeciwskazań do ich spożywania.

Gotowanie jajka na miękko nie jest trudne i pracochłonne, dlatego warto co jakiś czas, wprowadzić je do swojego menu.