Czekolada do picia to znany od wieków napój, który obecnie jest serwowany w wielu kawiarniach i restauracjach na całym świecie jako dodatek do posiłku lub samodzielny napój rozgrzewający. Czekolady pitne można przyrządzić na wiele sposobów, korzystając m.in. z gotowego proszku, czekolady w pastylkach i tabliczkach lub tworząc ją z czystego kakao. Gęsta, aksamitna, gorąca czekolada do picia to idealny napój na chłodne dni. Słodka lub wytrawna, mleczna lub biała – gorącą czekoladę uwielbiają wszyscy. Ale jak przyrządzić tą najlepszą?
Z preklasycznych cywilizacji na europejskie salony
Pochodzenie pitnej czekolady przypisuje się prekolumbijskim cywilizacjom Majów i Azteków z Zatoki Meksykańskiej, która była jednak przyrządzana wówczas w formie chłodnego napoju, niemającego za wiele wspólnego z dzisiejszą gorącą czekoladą podawaną w kawiarniach. Aztecy i Majowie sporządzali w zasadzie dwa rodzaje płynnego kakao – alkoholowy płyn przypominający wino z masy otaczającej ziarna kakaowca oraz gorzki napój pozyskiwany z samych ziaren
Po okresie tzw. wielkich odkryć geograficznych zwyczaj picia czekolady rozprzestrzenił się w całej Europie i był traktowany jako symbol prestiżu i elitaryzmu. Co ciekawe, czekolada do picia była traktowana przez wielu Europejczyków jako napój typowo katolicki. Przez długi czas czekolady pitne stały się ekskluzywnym napojem serwowanym w głównej mierze w dżentelmeńskich klubach Wielkiej Brytanii, trafiając później prosto z salonów na stoły zwykłych śmiertelników.
Gdzie podają najlepszą czekoladę do picia?
We współczesnej Europie wciąż istnieją czekoladziarnie, które serwują czekolady pitne dla smakoszy w bardziej ekskluzywnym wydaniu.
Pierwszym z takich miejsc jest bez wątpienia otwarta w 1894 roku czekoladziarnia de San Ginés w Madrycie, która niezmiennie od dziesięcioleci oferuje klientom słynne, hiszpańskie churros z czekoladą.
Kolejne miejsce, gdzie podawana jest naprawdę dobra czekolada w różnych wersjach smakowych, to „Old Chocolate House” w Brugii (Belgia). To tam, zamiast klasycznego połączenia czekolady z churros, klienci mogą spróbować m.in. gorącej czekolady z mlekiem, czekolady gorzkiej, mlecznej i białej, z dodatkiem wafli, rumu lub amaretto, z piankami czy też bitą śmietaną.
Ostatnim godnym polecenia miejscem jest czekoladziarnia „Angelina”, której początki datowane są na 1903 rok. Lokal ten od lat jest ikoną Paryża, a podawana tam czekolada do picia powstaje na bazie sekretnej receptury. Wiadomo o niej tylko tyle, że napój przygotowywany jest na bazie ziaren kakaowca rosnącego na terytorium Nigerii, Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej.
Jak zrobić dobrą czekoladę do picia?
Przepisów, wariantów i sposobów przyrządzania pitnej czekolady jest wiele. Wybraliśmy jedynie kilka z nich, reprezentujących cały przekrój możliwości, jakie daje gotowa czekolada, jej pochodne oraz liczne idealnie pasujące do niej dodatki.
Klasyczna gorąca czekolada
Do jej przygotowania potrzebujemy około 20 g czekolady (im więcej, tym intensywniejszy będzie smak). Całość wrzucamy do kubka i zalewamy 200 ml podgrzanego, ale niezagotowanego mleka. Wystarczy wymieszać i gotowe!
Szybka i dobra czekolada z ekspresu
Łatwa i szybka do przygotowania w ekspresie czekolada to przepis na idealnie aksamitny, gorący napój. Sporządzana z dwóch kapsułek np. z Nescafe Dolce Gusto Chococino (kup na sklepkawa.pl), zapewnia maksymalną ilość kremowej konsystencji i czekoladowego smaku. Dodatkowo dodawany jest również w niewielkiej ilości aromat waniliowy, co jeszcze bardziej wzmacnia aromat czekolady. Wystarczy zaparzyć kapsułkę z mlekiem, a następnie kapsułkę z czekoladą. W krótkim czasie otrzymujemy pyszna gorącą czekoladę do picia.
Wykwintna czekolada do picia
Do jej przygotowania potrzebujemy:
• 300 ml śmietanki kremówki,
• 400 ml mleka,
• 100 g gorzkiej czekolady,
• 1 łyżeczka cukru waniliowego,
• 2 łyżki cukru.
Do podania i dekoracji niezbędna będzie bita śmietana oraz skórka otarta z cytryny lub pomarańczy.
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko należy zagotować. Czekoladę drobno kroimy i wrzucamy do rondelka, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Podajemy z łyżką bitej śmietany i odrobiną skórki otartej z cytryny lub skórki pomarańczowej.
Czekolada po hiszpańsku
Przede wszystkim należy utrzeć 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej z 1 łyżką mleka, aż do uzyskania konsystencji pasty. Do 250 ml gorącego (ale nie wrzącego) mleka dodajemy 20 g czekolady, 1 łyżeczkę cynamonu oraz przygotowaną wcześniej pastę. Wszystko podgrzewamy, aż napój nie zgęstnieje. Gotowe!
Gorąca czekolada na wodzie – wersja dietetyczna
W pewnym sensie opcja dietetyczna czekolady to czekolada robiona na wodzie. Jest to napój nieco mniej gęsty i kremowy, a także bardziej wytrawny. Do przygotowania takiej czekolady należy podgrzać 250 ml wody i rozpuścić w niej 20 g czekolady. Aromat i smak napoju warto uzupełnić cynamonem, wanilią lub orzechami.